Thursday 15th of November 2018

Inleiding PDF Print E-mail

Bob van de Velde (l) en Jac Fuchs (r) bij de eerste dozen boeken waarin hun collecties vervoerd werden.

De overdracht van de collecties aan de UBA met Jac Fuchs (l), Bob van de Velde (m) en de toenmalige directeur van de UBA Nol Verhagen (r)

INLEIDING

In 2007 besloten Jac Fuchs en Bob van de Velde, twee prominente verzamelaars van

bridgeboeken, hun bridgecollecties over te dragen aan de Bibliotheek van de

Universiteit van Amsterdam, afdeling Bijzondere Collecties. De schenking omvatte

rond de 6000 titels en nam ongeveer 100 m plankruimte in beslag. De beide collecties

werden verenigd onder de naam Bridgecollectie Amsterdam (BCA).

Beweegreden en aanleiding

De beweegreden van beide verzamelaars voor deze schenking was het feit dat er nog

nergens in de wereld een omvangrijke verzameling bridgeliteratuur in een openbare

wetenschappelijke bibliotheek bijeen was gebracht. De directe aanleiding van de

overdracht, die plaats vond tijdens een feestelijke bijeenkomst in de historische Artis

Bibliotheek, vormde het 75-jarig bestaan van de Nederlandse Bridge Bond.

Oprichting Stichting

De beide schenkers verzekerden met steun van de Nederlandse Bridge Bond tevens

de nazorg van hun collecties door de Stichting Herman Filarski op te richten. Deze

steunt de BCA en draagt zorg voor de verwerving van nieuwe aanwinsten. Van meet af

aan werkt de Stichting nauw samen met het Nationale Bridge Museum te Leerdam. De

werkverdeling houdt onder meer in dat alle met bridge te maken hebbende voorwerpen

die de Stichting ontvangt, alsmede digitaal materiaal in beginsel aan het Museum

worden overgedragen.

De in 2007 ontstane collectie bestaat onder meer uit boeken, tijdschriften,

toernooibulletins, documentatiemateriaal, krantenknipsels en archieven en omvat de

periode vanaf 1743, toen de eerste beschrijving van het whistspel, voorloper van

contractbridge, werd gepubliceerd, tot heden.

Nieuwe schenkingen

In 2012 werd een door Bob van de Velde bijeengebrachte tweede schenking, ongeveer

8000 titels omvattend, formeel aan de Stichting overgedragen, die deze collectie ten

behoeve van de BCA vervolgens aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam schonk.

Daarna heeft Bob van de Velde een nieuwe schenking voorbereid die in 2017 gereed was voor overdracht aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam. Al eind 2016 had deze echter te kennen gegeven wegens beleidswijzigingen op termijn te streven naar overdracht van haar denksportcollecties aan een andere instelling. Juist in deze periode bleek dat de bibliotheek- en archiefinstelling Tresoar in Leeuwarden in samenspraak met een aantal Openbare Bibliotheken met Wetenschappelijke Steunfunctie over de verdeling van zwaartepunten had besloten denksporten als éen van haar zwaartepunten te ontwikkelen.

Overleg tussen Tresoar en de Stichting leidde ertoe dat Bob van de Velde bereid was de nieuwe schenking aan Tresoar over te dragen, dat Tresoar bereid bleek de Bridgecollectie van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam over te nemen en dat de beide oorspronkelijke schenkers en de Stichting met deze overdracht instemden. Mede op initiatief van de Stichting is Tresoar in 2018 overgegaan tot de oprichting van het Denksportcollectiecentrum Nederland (BCN) waarin ook de andere denksportcollecties zijn en worden ondergebracht.

Eind 2017 is aan Tresoar de nieuwe schenking daadwerkelijk overgedragen; naast een bridgecollectie bestaat deze ook uit een substantiële schaakcollectie. Medio 2018 is de voormalige Bridgecollectie Amsterdam naar Tresoar overgebracht waar zij nu in het Denksportcollectiecentrum verder gaat onder de naam Bridgecollectie Nederland. De Statuten (zie aldaar) van de Stichting werden in 2018 aan de nieuwe situatie aangepast. Bob van de Velde heeft intussen de voorbereiding van een nieuwe schenking op zich genomen.

In het Denksportcollectiecentrum zijn naast de Bridgecollectie Nederland en de Schaakcollectie Nederland ook collecties dammen, Fries dammen, go en algemene werken op het gebied van de denksporten opgenomen. De ontsluiting (van boeken door catalogisering) van alle sinds 2017 nieuw verworven collecties en deelcollecties zal nog geruime tijd in beslag nemen.

Verzameldoel van de Stichting is tweeledig :

–het zo volledig mogelijk bijeen te brengen van alles wat in het Nederlands of in

Nederland en Nederlandssprekend België over het bridgespel en de voorloperspellen

is gepubliceerd, en

–het bijeenbrengen van een uitgebreide, maar representatieve keuze uit de

internationale bridgeliteratuur.

Met het bijeenbrengen wordt beoogd de bridgeliteratuur toegankelijk te maken voor

wetenschappelijk en ander onderzoek, en verder voor raadpleging door iedere

belangstellende.

Deze tekst is het laatst bewerkt op 24-09-2018

Powered by Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, ecommerce web hosting. Valid XHTML and CSS.